Detta är ett foto av John Bergqvist, ur Gamla Linköpings samlingar

Fotografiet var både odaterat och hade oidentifierat motiv. Av motivet att döma borde det vara taget i början av 1900-talet. Efter en kontroll av tvätteriverksamheter i Linköping kring sekelskiftet kunde konstateras att det inte fanns så många att välja på. De rundbågade fönstren kunde också utesluta det mest kända tvätteriet, Stångebro tvättinrättning vid Storgatan, då den byggnaden inte hade sådana fönster. Efter ytterligare sökande hittades en tidningsnotis med ett passande tvätteri, nämligen Linköpings ångtvätteri. Tvätteriet startades 1888 och i notisen beskrivs tvätteriets inredning och funktioner och genom dessa detaljer kunde fotot härledas till att just vara taget i Linköpings ångtvätteri.

Fotografen John Bergqvist kom till Linköping 1901 och bland de övriga glasnegativens motiven bland glasnegativen att döma så bör detta foto vara taget mellan 1902 och 1915, mest troligt närmare 1910.

Ur Östgöta Correspondenten den 12 januari 1889:

Ångtwätteri i Linköping. Sedan några månader har ett ångtwätteri efter nytt mönster warit i werksamhet i garfwerifabrikören C. G. Johanssons gård wid Kungsgatan här i staden. Twätteriet är inredt i ett nybygdt stenhus om twå wåningar med torkwind. Undre wåningen, som är försedd med cementgolf anwändes för sjelfwa byknings- och twättningsarbetet. Der äro placerade flera kar för klädernas lutning, sjelfwa twättmaskinen (en stor, roterande cylinder), en sköljmaskin, en centrifugalmaskin för wattnets utpressande etc., hwarjemte twättningen för hand äfwen här försiggår. Kläderna behöfwa alls icke bearbetas med borstar eller wridas. Från nedra wåningen föras de twättade kläderna genom en hissinrättning till den af ångledningar uppwärmda torkwinden, der torkningen skyndsamt försiggår. Härifrån föras de med samma hissmaskin tillbaka till mellanwåningen, der de manglas.
Twätteriet har börjat att flitigt anlitas af stadens familjer, och ett i dagens nummer infördt, af flera fruar undertecknadt intyg synes wisa att belåtenheten med inrättningens arbete är allmän.

Detalj av flygfoto från nordväst, med ångtvätteribyggnaden markerad med ett rött kryss, cirka 1917 (Foto: DigitaltMuseum/Flygvapenmuseum).

Det är okänt hur länge verksamheten pågick. Linköpings ångtvätteri låg vid dåvarande Kungsgatan 1, längst in på gården. Bebyggelsen är riven och sedan tidigt 50-tal så ligger fastigheten Hamngatan 2 invid Tullgränd, på den plats där tvätteriet låg.

Karta 1898-1900 av Stånggren och satellitbild 2019. 

Artikelförfattare

Joakim Johansson, Linköping.