uppdaterad 070617

Hjulsbrovarvet idag

Mail till mig
Till menysidan

Till Hjulsbrovarvet

Det är inte mycket som finns kvar av varvet idag, själva platsen i sig finns ju kvar men av alla gamla föremål som behövdes vid reparationerna finns inget kvar, inte ens nån gammal lanterna. Bilderna är klickbara.

 
 

   

Verkstadshuset som byggdes 1931 med en enrums lägenhet på övervåningen.

 

 

Dockulla, gamla Hjulsbrovarvet, vintern 2006 med Landeryds kyrka i bakgrunden.

 

 
 

För upptagning av fartygen användes två manuella spel som stod fastmonterade på varsin betongplatta. Den ena betongplattan finns under mark på bilden syns det där gräset är gulare. På marken har jag lagt en ögla av järn som numera är avskuren men som tidigare suttit fast i betongplattan. I den öglan  fäste man vajrar när fartygen drogs upp.

 

 

Dessa två bommar är det enda som finns kvar av de manuella spelen som fanns vid varvet. Bommarna satt uppe på spelen sen traskade ett par gubbar runt med bommen och drog för hand upp fartygen på land. Mycket utväxling måste det ha varit i spelen eftersom en pråm vägde runt 70 ton.

 

 
 

    

En bryggstolpe finns kvar från gamla bryggan vid varvet. Här har både BORE, BALDER, GUST. af UGGLAS, IRIS, mängder av pråmar och andra fartyg legat förtöjda.

 

Denna bryggdel tillkom senare än varvet  nämligen 1961. Bryggstolpen på bilden är den stolpe som pryder framsidan på boken "Kinda kanal - vattenväg och insjövågor".

 

 
 

Bogserbåten BALDER byggd i Stockholm 1883 skrotades 1936 vid varvet. Detta är det enda som återstår av Stockholmsbygget. En del av styrhytten från BALDER.

 

 

Vid varvet ligger skrovet efter pråmen AGE 4 sedan 1953. idag syns järnspant och delar av bordläggningen i strandkanten. På bilderna vid vattnet syns aktern på pråmen. Det 3,5 meter höga rodret som fått en plats som monument över kanalfartygen bärgades 1997, läs mer om det under Vrak.

På den gamla bilden syns AGE 4 bogserad av IRIS ovanför Hamra sluss vid landsvägsbron och affären Hamralund.

 

 

 

 

Till menysidan

Till Hjulsbrovarvet

En stock, troligtvis spant, från en gammal pråm.

 

 

Ankare troligtvis från pråmen AGE 4

Läs mer om pråmen AGE 4