uppdaterad 080130

 

Bogsermotorfartyget TÄRNAN

Kinda Kanals minsta bogserbåt

Mail till mig

 

Till menysidan Fartygsfakta    
  Namn: Tärnan  
Till Fartygslistan Byggd: 1935-1936 vid Hjulsbrovarvet, Linköping  
  Skrov: Träskrov  
     
 

Fartyget byggdes av trä åren 1935-36 och var det enda fartyget som byggdes vid Hjulsbrovarvet.

 
                     

Bilderna är tagna vid Hjulsbrovarvet av familjen Johansson Hjulsbro: TÄRNAN byggs och på andra fotot är hon sjösatt våren 1936, i bakgrunden ligger den nedskrotade BALDER

 
     
  Hon byggdes som bogserfartyg till beställaren Alf Löf som behövde ett fartyg att dra sin pråm PER med eftersom han ville byta ut den äldre TÄRNAN han ägde. TÄRNAN, som hon döptes till, var oregistrerad och blev det minsta bogserfartyget på Kinda kanal. Hon sjösattes våren 1936.  
     
  I fartyget satt inmonterad en 2-cylindrig motor som utvecklade 40 hkr.  
     
 

Löf berättade själv i en intervju att fartyget byggdes av absolut kvistfritt virke samt att han köpte henne för 3.500 kr. Löf själv var besättning på pråmen. Skeppare var Birger Karlsson, Linköping, med var även Alexander från Västra Eneby. Maskinist var Pettersson.

 
 
  På sjöarna drog de oftast pråmen jämsides så att den låg i lovart och de själva i lä.  
     
  Löf var kvar på pråmsläpet till 1939 då han blev delägare i passagerarfartyget KINDA. Möjligt är att han sålde TÄRNAN när han detta skedde.  
     
 

På 1940-talet låg TÄRNAN i Linköpings hamn, vid hamnkontoret. Hon skulle enligt uppgift också ha legat vid Brokinds varv ett tag.

 
     
  Fartyget såldes till busschaufför Sven Adolfsson i Motala, och fick en Seffle-motor inmonterad. Om Adolfsson sålde eller bytte bort fartyget innan han dog är oklart.  
Till Fartygslistan

 

 
Till menysidan TÄRNAN fanns i Motala 1959 och sågs där 1972. Vidare öden är okänt.