uppdaterad 100406

 

 

JOAKIM JOHANSSON

Om mig

 

Mail till mig

 

Gästbok

Till menysidan

Mitt namn är som sagt Joakim Johansson. Boende utanför Linköping, uppväxt vid kanalen i gamla Hjulsbrovarvet där mor och far bor.

 
 

 

Egenföretagare som historiker och föreläsare, skådespelare samt byggnadssnickeri.

 

 
  Mitt intresse för Kinda kanal började 1995 med att min mormor Marita som var aktiv inom Landeryds Hembygdsförening bad mig skriva en text om min farfar Georg och mitt hem Hjulsbrovarvet till en av hembygdsföreningens böcker. När jag började att rota i alla gamla fotografier som fanns inom familjen och ta reda på vilka båtar min farfar och hans bröder haft fastnade jag helt i ämnet. Det blev en text till hembygdsföreningens bok, men sen fortsatte arbetet ännu mer. Det har blivit ett gediget arkiv med fotografier och fakta om fartygen, men även historier och anekdoter om människor och fartyg. Mitt intresse gav kontakter med alla möjliga människor som haft samröre med Kinda kanal. Det ledde även till kontakter inom Kinda Kanalbolaget och 2004 blev jag invald som styrelseledamot i Kinda Kanals Vänner. 1997 höll jag mitt första föredrag om min släkts bedrifter på kanalen med uppskattade diabilder. Till boken "Kinda kanal, vattenväg och insjövågor" utgiven 2001 bidrog jag med materialet i kapitlet om fartygen. Jag har även arbetat med att hjälpa kanalbolaget att ta fram material till informationstavlor längs kanalen vilket resulterat i en skrift "Historiska fönster" där jag förekommit som sakkunnig.

 

 
 

Förutom att jag är oerhört intresserad av Kinda kanals historia så var jag ordförande 2004-2013 i Landeryds Hembygdsförening som även driver Landeryds Hembygdspark. Hjulsbrovarvet ligger för övrigt inom Landeryd.

I Landeryds Hembygdspark är det ständigt något på gång.

 
 

 

 
     
  Har släktforskat och funnit många trevliga anknytningar till Landeryd, har hittat släktingar i nästan varje gård i Landeryd under olika perioder på 16, 17, och 1800-talet. Kindabygden kommer släkten i övrigt mest ifrån. Jag är för övrigt en fjärdedels Finne.  
     
     
  Har tilldelats Linköpings kommuns kulturstipendium 2008 och kom på tredjeplats i omröstningen av "Årets linköpingsbo 2009" Tilldelades Bengt Cnattingius pris av Östergötlands museum 2014.  
     

 

Till menysidan